Истинските подаръци

Преди много, много години в една книга на Дийпак Чопра бях прочела нещо, което се запечата в мен: когато отивате при някой, не е задължително да му подарявате нещо – достатъчно е дори да пожелаете наум здраве и благоденствие за него и семейството му. Много ми хареса, някак си ми се стори толкова естествено и толкова важно. И аз се опитвам да го правя.

Идва Коледа и знам, че всички хора, които много ни обичат, вероятно ще решат да купуват нещо за сина ни. Моля ви – недейте. Не че не искам той да получава подаръци или ще го тренирам за спартанец – не. Но за мен има една философия на подаряването, която е изказана в едно изречение от Дийпак Чопра. И тази философия няма нищо общо с философията на пазаруването.

В момента, синът ни много би оценил следните подаръци от хората около него:

  • Да го поканите на гости и да му дадете да си играе с: метлата ви, прахосмукачката, пералнята, чистачките на колата ви, невключена бормашина, а също да отваря и затваря и леко да ровичка в някой шкаф, да даде храна на домашния ви любимец.

  • Ако берете билки, да му подарите смеска за ароматен чай, защото той много обича.

  • Да му изпечете сладки, без шоколад.

  • И разбира се, да му пожелаете наум здраве и благоденствие.

И в общи линии – това е засега. Това са нещата, които го радват и от които има нужда. И ще говори дълго за вас. Както, например, още спряга кръстницата си и нейната метла.

А отвъд Коледа, също ми се иска да намалим подаръците – нека детето не свиква, че всеки, навсякъде ще му подарява нещо. Така се наслоява едно очакване, че хората винаги са длъжни да му дават, а и ще загуби магията на подаръците, защото те ще се превърнат в рутина.

И ако все пак искате да направите нещо много хубаво с парите си, може да отворите сайта www.milostiv.org и да си изберете кауза и като дарявате за нея, да си помислите за сина ни. :)

Много ви благодаря, че ще се съобразите с желанието на една майка. И много благодаря, че няма да се съобразите с това желание, защото, например, познавам майка си – бабата на сина ни и съм готова да я „направя щастлива“, като й „позволя“ да купи подарък на внучето си :)

Leave a Reply

Features Stats Integration Plugin developed by YD