Черно-бели мисли за черно-бяло образование

Проблемът с образованието ни е, че на децата не им е интересно, а текстовете в учебниците са покъртителни. Затова ако спрат хиляда издателства да печатат 20 варианта за история на 9 клас и 16 варианта Човек и природа за 4 клас и вместо това МОН си извадят главите от отзад и ПЪРВО се консултират с децата, ПОСЛЕ разработят свестни материали (други, освен христоматии и атласи като подпомагащи учебния процес), помислят за малко онлайн съдържание, поинтересуват се какво е то project-based learning, защото почва има у нас, направят някакви свестни обучения за учителите, а не само да им губят времето през лятото и не на последно място си изградят механизъм за ПРИОБЩАВАНЕ на социално слабите и децата от различни етноси, няма да е никак зле.
Науката е слънце, а слънцето е за всички. Не правете така, че слънцето да НЕ грее в малките градове и селца, в крайните квартали, в ромските махали. Не правете така, че да не грее за “различните” деца. Не правете така, че да изгаря желанието на децата да учат. Не правете така, че всички деца да трябва да минават под общ знаменател.
Направете го достъпно, интересно, желано, без значение цветността на учебниците, макар да е доказано, че цветното е по-привлекателно. Все пак не сме кучета (макар че и те не са далтонисти). Направете го стимулиращо. Направете го забавно. Направете го разбираемо.
В момента има прекрасни учители, които успяват да “сдъвчат” несмилаемия материал от учебниците и да го “изплюят” пред учениците. Но това са малко учители – обикновено са по-младите, макар че познавам и невероятни математици и физици над 40. МОН, инвестирайте, търсете такива учители. Увеличете заплатите, за Бога!
И накрая – погрижете се за душевния свят на децата. Нека има психолози, които не просто да се водят на щат някъде, а да се интересуват истински от децата. Често децата ще кажат на училищния психолог неща, които няма да кажат на мама и татко и това е нормално. Децата имат нужда да споделят, имат нужда от закрила в училище. Не сме ги изпратили в джунглата и което оцелее – оцелее. И не разчитаме, че са в затвора и че ще попаднат на хора и ще станат човеци.
И не – не приемам, че “нас така са ни учили, пък ето – пак хора сме станали”. КАКВИ ХОРА СМЕ? Такива, които са осакатени от учителите си, които не са могли да прочетат учебниците си, които са ходили на частни уроци, защото “нищо не сме разбирали”, които не сме били стимулирани по никакъв начин да развиваме критично мислене и креативност (защото заек не се рисува така и няма сини мечки).
Да се движат, да ходят на излети, да посещават работните места на родителите, да бъдат водени в домове за възрастни хора, за сираци, да се стимулират да бъдат ПО-ДОБРИ към себе си, към другите и към планетата – толкова им трябва. История, химия и физика са само инструменти как да станат по-добри в края на краищата.

Leave a Reply

Features Stats Integration Plugin developed by YD