Раждай! (позитивно)

 ”Смъртта винаги е опция” ми отговори дулата Боряна, когато на първата ни среща ме попита за най-големия ми страх. И е права. Понякога, обаче, има неща, които можем да направим и други, за които можем да се молим.

Пет са за мен задължителните неща:

1.Ходете на курсове за раждане. Не е елитарно, не е лигаво, не е веган. Задължително е, защото си мислим, че познаваме телата си и им се доверяваме, но всъщност има какво да научим, за да не се стига до дирижиране на раждането. И НЕ ходете на училища в големите държавни болници – това обикновено са рекламни срещи и обясненя колко е ок упойката и секциото по желание.

2.Настоявайте мъжът ви да ви придружи. Или дулата. Или приятелка. Или майка ви.  Не е елитарно, не е лигаво, не е веган. Особено ако не се чувствате сигурни, изискайте си компания. Различно е, когато имате придружител. Различно е, когато имате свидетел. Говорете с болницата, в която мислите да раждате – ако не допускат “външни лица” на раждането, сменете болницата. Или ги запознайте с правото си да имате придружител. Ако трябва, съдете ги. Няма значение дали сте от София, или Негованци – всеки човек има права, раждащите жени – най-вече. Ето тук има много полезен линк за правата на раждащата жена: http://bg.farbg.eu/knowledge-base-women-giving-birth-bg/

И не съм съгласна с “не искам мъжът ми да ме вижда така”. Как? Вие сте красива, дори с размазана спирала и подута от ухапване от пчели и повръщаща над тоалетната, камо ли даваща живот.

И не съм съгласна с мъжкото “Ще припадна”. Познавам много мъже, присъствали на раждане, но никой от тях не е припадал. И да – всички мъже са все още привлечени сексуално от жените си.

3.Изискайте си бебето при вас постоянно. Не е елитарно, не е лигаво, не е веган. Това с “Почивай си, защото после няма” и “ще го разглезиш” просто не искам да ги коментирам. Освен ако няма някакъв много сериозен здравословен проблем, никой няма право да ви разделя с детето ви. Викайте полиция, обаждайте се на адвокат.

4.Молете се. Не е елитарно, не е лигаво, не е веган. Има неща, които се дават Отгоре по милост :)

5.Не тръгвайте на война. Както беше казала една приятелка: where is a will, there is a wall. Настройте се за едно перфектно, леко, позитивно, красиво раждане и говорете само с хора, които ви уважават като ХОРА и като раждащи жени, а не гледат на вас като портфейл, от който трябва да извадят пари и бебе.

Една от най-вдъхновяващите истории за раждане в БГ болница за мен е за една жена-университетски професор, която била накарана да легне, не са й позволявали да мърда и всички екстри. Тя ги измолила някак да отиде до тоалетна, където се заключила и там изкарала всички фази на раждането, като отворила вратата, чак когато бебето излизало и, опряла ръце на касата на вратата, извикала: “РАЖДАААААААМ!”

Искам всяка бъдеща майка да запомни тази история и да знае, че ако нещо отиде не накъдето трябва, тя има СИЛАТА да обърне света.

 

2 Responses

  1. Калина
    Калина September 15, 2015 at 1:44 pm | | Reply

    Много субективно написано с претенция да дава съвет ?!?!

Leave a Reply

Features Stats Integration Plugin developed by YD